מניעת דלקת קרום הלב

(0)
לדרג

דלקת קרום הלב (Endocaditis) היא מחלה זיהומית של קרום הלב העוטף את חללי הלב וכלי הדם במעטה הפנימי. נזק כלשהו לקרום העדין עלול לשמש קרקע נוחה להצטברות חיידקים וליצירת מוקד זיהומי. המשמעות של מוקד זיהומי בלב המתכווץ כ-80 פעם בדקה ומפזר חיידקים לשאר הגוף יכולה להיות קטלנית. בעשרות השנים האחרונות היה מקובל לתת טיפול אנטיביוטי מונע לפני פעולות חודרניות עם פוטנציאל לבקטרמיה (טיפולי שיניים, ניתוחי אף אוזן גרון, ניתוחי בטן וכוי). הטיפול ניתן לילדים שסבלו ממחלת לב מולדות למעט פגם במחיצה הבין-עלייתית שעוצמת הדליפה בה מאוד נמוכה.

מאת: אלי זלצשטיין

בחודש אפריל 2007 התפרסמו הנחיות חדשות של האיגוד הקרדיולוגי האמריקני, ובעקבותיהן של האיגוד הקרדיולוגי הישראלי ושל ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל. ועדת מומחים שבחנה את ההתוויות לטיפול הגיעה למסקנה שהטיפול האנטיביוטי ברוב המומים מיותר ואינו מונע באמת זיהומים. לכן צומצמו מאוד ההתוויות.

ההצהרה החשובה ביותר בתחום הרפואה המונעת של ההמלצות החדשות היא:

יש לדאוג לשמירה קפדנית של בריאות השיניים וההיגיינה של הפה כאמצעי החשוב ביותר למניעת דלקת קרום הלב. המשמעות - צחצוח שיניים, ביקור סדיר אצל שיננית ורופא השיניים הם הבסיס החשוב ביותר למניעה.

נותרו כמה מצבים שההמלצות לטיפול מונע נותרו לגביהם כפי שהיו:

  • חולים עם מומי לב כיחלוניים שלא עברו תיקון או עברו תיקון פליאטיבי כמו שנט או השתל קונדואיט
  • בששת החודשים הראשונים לאחר תיקון מלא של מום לב מולד על ידי גוף זר שאינו מסתם (כמו טלאי פריקרדיאלי), כדי לאפשר אפיתלזציה מלאה
  • במקרים שנותר פגם בסמוך לגוף זר שהושתל לצורך תיקון מום לב מולד (אז נמנעת אפיתלזציה תקינה)
  • מושתלי לב שיש להם פגיעה מסתמית בלב המושתל
  • חולים עם מסתם תותב מכל סוג (מכני, ביולוגי, הומוגרפט)
  • חולים שעברו בעבר דלקת פנים הלב זיהומית

במומים הנחשבים בדרגת סיכון בינונית, ובפעולות עם סיכון גבוה לבקטרמיה, רשאי הקלינאי להחליט, באופן פרטני, על מתן טיפול מונע.

באילו פעולות פולשניות יש לתת טיפול מונע?

  1. טיפולי שיניים: טיפולים שיש בהם משום פגיעה בשלמות רירית הפה, פעולות חודרניות בחניכיים, פעולות באזור החוד של שורש השן כולל עקירת שיניים, הסרת אבנית וטיפולי חניכיים, ביופסיה, הסרת תפרים והרכבה ראשונית של טבעות אורתודונטיות
  2. דרכי הנשימה: בניתוחים שבהם חותכים את רירית דרכי הנשימה העליונות (כולל כריתת שקדים ואדנואידים, וחירור (Piercing) של הלשון או רירית הפה למטרות קוסמטיות.
  3. מערכת העיכול: בניתוחים ובפעולות הפוגעים ברירית מערכת העיכול
  4. מערכת השתן: בפעולות חודרניות ובפעילות דרך השופכה.

פרופ' אלי זלצשטיין, מנהל יחידת לב ילדים, המרכז הרפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית

בואו לדבר על זה בפורום רפואת ילדים - הלל יפה.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום