בכי וקוליק

(0)
לדרג

כל תינוק בריא בוכה. באמצעות הבכי מעביר התינוק מסר להוריו ולסובבים אותו על תחושות כגון רעב, כאב, אי- נחת ועייפות. עם זאת, תינוקות בוכים גם ללא סיבה ברורה, גם אחרי שאכלו ואחרי שהוחלף להם חיתול וטיפלו בהם. יש הנועצים את הבכי הבלתי מוסבר של התינוק בתהליך הסתגלותו אל העולם.

מאת: ליזה רובין

כמה זמן תינוק בריא בוכה במשך היום?

תינוקות שונים זה מזה באופי הבכי ובמשך הזמן שהם בוכים. במחקר שבדק את משך הבכי ותדירותו בקרב קבוצה גדולה של תינוקות נמצא כי התינוקות בכו חצי שעה עד שלוש שעות ביום. נמצא כי משך הזמן ביום שתינוקות בוכים מתארך במהלך השבועות הראשונים לחייהם ומגיע לשיא של שלוש שעות ביום בגיל שישה שבועות. עד גיל 4-3 חודשים ירד משך הבכי לפחות משעה ביום. רוב התינוקות בוכים יותר בשעות הצהריים המאוחרות (בדיוק כשהאם עייפה...).

מהו קוליק (או ״גזים״) אצל תינוקות?

כאמור, כל תינוק בריא בוכה, אך יש תינוקות שבוכים יותר מתינוקות אחרים. תופעה זו מוגדרת על ידי רופאי ילדים כקוליק (Colic) של תינוקות. היא מתבטאת בבכי של יותר משלוש שעות ביום, לפחות שלושה ימים בשבוע, במשך שלושה שבועות רצופים. יש המוסיפים להגדרה זו אופי התקפי של בכי מיוחד בתדר גבוה, היעדר יכולת להרגיע את התינוק, האדמת פניו ומשיכת הגפים התחתונות לקירבת הבטן והעברת גזים. סקרים שונים מדווחים על קוליק בקרב עד כרבע מהתינוקות. הסבל מהתופעה משתפר עם הגיל, ובמעקב נמצא בכי מופרז אצל 5.8% מהתינוקות אחרי גיל שלושה חודשים ואצל 2.5% מהתינוקות אחרי גיל שישה חודשים.

מה גורם לקוליק?

קיימות תאוריות מגוונות למקור הבכי אצל התינוקות הללו, אך אין הסבר מקובל על כולם, וייתכן שיש יותר ממנגנון אחד הגורם לקוליק. הסברים שהועלו כוללים רגישות לחלב פרה, אי סבילות ללקטוז, שינויים במיקרו-פלורה של המעי, שינויים בהורמוני המעי, רגישות על רקע מזג או קשיי ויסות הנובע

מהתעוררות סימפתטית מוגברת לצד ויסות פרה-סימפתטי לקוי. במקרים מסוימים עולה החשד לרפלוקס גסטרו-אזופגלי (Gastro-Esophageal Reflux) כגורם לבכי. מכל מקום, אין במנגנונים השונים שהועלו כדי להסביר את הירידה השכיחה בבכי לאחר שלושה חודשים. חשוב להדגיש שבכי זה אינו סימן להורות לקויה. בה במידה חשוב לציין, כי הבכי הממושך עלול לגרום לדחק הורי משמעותי. בכי של תינוק שאי אפשר להרגיעו נחשב למעורר את תסמונת התינוק המנוער.

אבחון קוליק

הערכת התינוק כוללת קבלת אנמנזה מלאה, בדיקה פיזיקלית והערכת גדילת התינוק. אין צורך בבדיקות מיוחדות אלא אם כן יש חשד המבוסס על ממצאים בבדיקה הפיזיקלית או באנמנזה.

טיפול

יש כמה פעולות שהורים יכולים לנסות כדי להרגיע את התינוק:

  • לתת לתינוק למצוץ. תינוקות רבים נרגעים ממציצה של מוצץ או אצבע, מומלץ לא להרגיל את התינוק למוצץ לפני ביסוס ההנקה (בערך בגיל חודש).
  • לעטוף את התינוק עיטוף הדוק בשמיכה דקה שעוזרת לו להרגיש בטוח ולהרגיש את מתחם גופו. התינוק העטוף בשמיכה מהודקת מרגיש שלו ובטוח.
  • להשמיע קולות מרגיעים: ללחוש "שששש..." ליד אוזן התינוק. זהו הקול המזכיר לו את הקולות ששמע ברחם אמו. ניתן להשתמש בקולות מונוטוניים או לשיר שירי ערש, להשמיע מוזיקה קלאסית או להדליק את הרדיו. יש המוצאים כי גם השמעת "רעש לבן" כגון השמעת קולות של גלי הים, גשם, משב רוח ועוד מסייעת בהרגעת הבכי.
  • לנדנד את התינוק קלות בתנועה אטית, קצבית וחוזרת. תנועה כזאת מדמה את התנועתיות ברחם. אפשר לנדנד את התינוק בעגלה או בידיים, אך בשום אופן אין לנער או לטלטל את התינוק.
  • ללטף את התינוק. תחושת המגע היא צורך קיומי בסיסי, בדיוק כמו הצורך לאכול ולשתות. מומלץ ללמוד לעשות עיסוי לתינוק ולהתאים את צורת המגע לאופי ולתגובה שלו: מגע עמוק, טפיחות קלות, מגע עדין, ליטוף. כמו כן מומלץ להתאים את מקום העיסוי להנאתו של התינוק: ברגליים או בבטן. העיסוי מאפשר ליהנות מזמן שקט וטוב עם התינוק.
  • לשים לב לתנוחה. יש תינוקות הנרגעים כשמשנים להם את התנוחה לשכיבה על הצד או על הבטן. תנוחת בטן-צד: בתנוחה זו בטנו של התינוק שעונה על האמה של ההורה וראשו מוטה מעט מטה.
  • יש לשים לב שתנוחת צד או בטן מומלצת רק לתינוק ער. השכבת התינוק על הגב לשינה חשובה למניעת מוות בעריסה.
  • להחזיק את התינוק בידיים. החזקת תינוקות מפחיתה את שעות הבכי. אין לחשוש מכך שאנו "מפנקים" או מרגילים את התינוק לנשיאה בידיים. שימוש במנשא היא דרך נוחה להחזיק את התינוק. אפשר גם לטייל עם התינוק בחוץ.

כל תינוק זקוק לעוצמה שונה, למספר שונה ולשילוב שונה של הפעולות שהוזכרו לעיל כדי להירגע.

ההורים ילמדו מניסיונם מהי הדרך הטובה ביותר להרגיע את את התינוק שלהם.

מה עוד הורה יכול לעשות אם התינוק אינו מפסיק לבכות?

לפעמים התינוק אינו מפסיק לבכות למרות כל ניסיונות ההרגעה. בכי בתינוק מעיק מאוד על ההורים. יש כמה וכמה דברים שההורה יכול לעשות כדי להקל על המצוקה:

  • חשוב לא להרגיש לבד. שתפו את הקרובים אליכם במצוקה שאתם חשים.
  • פנו לטיפת חלב או לרופא המטפל; להם יש ניסיון בהתמודדות עם קוליק
  • אם אתם מתחילים לכעוס או להתעצבן, הניחו את התינוק בעריסה, במקום בטוח בהשגחת מבוגר, צאו מהחדר או מהבית ונשמו עמוק.
  • בקשו עזרה מחברה, קרוב משפחה או שכן.

חשוב לתת להורים הסבר להורים על התופעה, על היותה בדרך כלל מוגבלת בזמן ועל כך שמעקב סדיר ותמיכה הם הבסיס לטיפול. רצוי לשאול את ההורים איך הם מתמודדים עם הבכי. הערכה של מצוקת ההורים והתמודדותם היא חלק חשוב מהטיפול. הדרכת הורים על שילוב של פעולות הרגעה הכוללות מציצה, נדנוד קל, שימוש בתנוחת בטן (לא בעת שינה) והשמעת "רעש לבן".

לתינוקות הניזונים מתמ״ל אפשר לשקול מתן תמ"ל לא אלרגני. לתינוקות הנזונים מחלב אם ניתן לשקול המלצה לאם להימנע ממזונות אלרגניים כגון חלב פרה, שוקולד, ביצים ואגוזים.

אף על פי שהשימוש בחליטות לשיכוך כאבי בטן בתינוקות שכיח, חשוב לציין שתוארו מקרים של הרעלה ממרכיבים פעילים באותן חליטות בקרב תינוקות. יתר על כן, השימוש בחליטות עלול לבוא על חשבון התזונה הרגילה של התינוק.

יש להיזהר בשימוש בתרכיבים הומאופתיים ואחרים. בטיחותם בתינוקות אינה בדוקה. תוארו מקרים של הרעלה בעקבות השימוש בתרכיבים כאלה. גם השימוש בגרייפ ווטר (Gripe Water) אינו מומלץ.

ד"ר ליזה רובין, מנהלת המחלקה לאם, לילד ולמתבגר, משרד הבריאות

בואו לדבר על זה בפורום תזונת תינוקות.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום